5 pomysłów na owsiankę

owsianka

Wielu nie wyobraża sobie bez niej śniadania, dla innych jest zmorą dzieciństwa lub nieprzyjemnym obowiązkiem. Owsiankę da się lubić! Odpowiednio przygotowana może być pełna smaku, niezwykle kolorowa, a podając ją na różne sposoby zaskoczycie nie tylko członków rodziny, ale i samych siebie.

Zalana wrzątkiem lub gorącym mlekiem

Tradycyjnie owsiankę się gotuje, jednak podczas zbyt długiego gotowania płatki owsiane tracą smak i konsystencję, a węglowodany złożone odpowiedzialne za dłuższe uczucie sytości przekształcają się do prostych przez co szybciej odczuwa się głód. Zalanie ich gorącym płynem sprawi że ulegną w pewnym stopniu rozluźnieniu, jednocześnie zachowując znaczną część węglowodanów złożonych.

Do owsianki sprawdzą się praktycznie wszystkie owoce, zarówno świeże jak i suszone. Dla urozmaicenia można zastąpić je dżemem niskosłodzonym.

Owsianka na surowo

Opcja dla osób które lubią gryźć. Owsiankę przygotowuje się przez zalanie płatków górskich jogurtem, kefirem, maślanką lub mlekiem. Osoby, którym przeszkadza konsystencja i twardość surowych płatków górskich mogą gotową owsiankę odstawić na kilka minut. W tym czasie powinny one lekko zmięknąć.

Owsianka na serku wiejskim

Znakomite i orzeźwiające śniadanie, szczególnie w okresie letnim. Całość jest banalnie prosta w wykonaniu, wystarczy wymieszać opakowanie serka z 2 łyżkami płatków i dodać truskawki, borówki lub porzeczki. Owsiankę po zrobieniu również można odstawić na 5-10 minut, aby płatki zmiękły i wchłonęły część serwatki.

Koktajl owsiany

Sprawdzi się, gdy nie masz czasu na przygotowywanie zwykłej owsianki. W takiej wersji możesz ją wypić nawet w drodze do pracy.

  • 1 mały kubek jogurtu/ 2 szklanki kefiru/ 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych,
  • 1 pomarańcza
  • ½ laski wanilli

Do kielicha lub pojemnika blendera wrzucić wszystkie składniki, zmiksować i gotowe!

Pieczona owsianka

A właściwie babeczki lub ciastko z kubka. Błyskawiczna w przygotowaniu, wystarczy przełożyć składniki do miski lub kubka, wymieszać i piec w piekarniku. W wersji ekspresowej można ją przygotować nawet w mikrofalówce.

  • 3 łyżki jogurtu lub wody
  • 2 kopiate łyżki płatków owsianych górskich,
  • 1 duży banan,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    opcjonalnie: jajko, orzechy, kakao, suszone owoce, skórka z cytryny,

Sposób przygotowania:

Płatki drobno zmielić przy pomocy blendera i dokładnie wymieszać zresztą składników. Masę przełożyć do kubków lub foremek. Mikrofalówkę nastawić na najwyższą moc grzania na ok 3-4 minuty. W przypadku pieczenia w piekarniku babeczki potrzebują około 15 minut w 175ºC. Babeczki można jeść same, z jogurtem lub z dżemem.