Jak czytać etykiety produktów?

etykiety produktów

Podczas zakupów nie warto ulegać impulsom i kupować żywności pod wpływem chwili. To informacje zawarte na etykiecie powinny być kluczową kwestią wpływającą na decyzję o zakupie. Na opakowaniu można znaleźć wiele informacji, aby nie zgubić się w ich natłoku trzeba wiedzieć na co należy zwracać uwagę. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, jak nie stracić głowy na zakupach.

Data ważności

Za każdym razem należy sprawdzać termin przydatności do spożycia. Podobno robi to tylko 1/3 konsumentów. Nawet najlepszy produkt o świetnym składzie i o wysokiej zawartości składników odżywczych może zagrozić życiu lub zdrowiu jeśli będzie przeterminowany. Oprócz daty należy zwrócić uwagę na znajdujące się koło niej wyrażenie. Jeśli jest to: „Należy spożyć do” dany wyrób musi być bezwzględnie spożyty przed tą datą. W przypadku, gdy na opakowaniu znajduje się „Należy spożyć przed” zmiany zachodzące w żywności obniżają jej jakość, ale zagrażają zdrowiu.

Sposób przechowywania

Przestrzeganie podanych przez producenta warunków przechowywania pozwoli zachować jakość i właściwości oraz zmniejszy ryzyko zepsucia produktu.

Skład

Szukaj produktów o jak najprostszym i najkrótszym spisie. Warto porównywać składy produktów tej samej kategorii i sprawdzać czy dany składnik jest niezbędny do produkcji. Wiele obaw wśród konsumentów wzbudzają substancje oznaczone symbolem E, mimo że część z nich to substancje pochodzenia naturalnego, lepiej ich unikać.

Wartości odżywcze

Obecnie producenci mają obowiązek umieścić na opakowaniu dane na temat zawartości tłuszczu, węglowodanów, cukrów, soli, białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdzając dane umieszczone na etykiecie warto zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu i węglowodanów. Chodzi głównie o tłuszcze nasycone i cukry, czyli składniki których powinniśmy unikać w diecie.

Składniki mineralne i witaminy

Aktualnie największą uwagę poświęca się witaminom, szczególnie witaminie C, oraz zawartości sodu (ze względu na ciągle jego wysokie spożycie). Dla łatwiejszego oszacowania wartości, danego składnika, w tabeli uwzględnia się zalecane/wskazane dzienne spożycie dla osoby dorosłej. Aby łatwiej odczytać informacje część producentów zaznacza dane kolorami: zielonym, żółtym i pomarańczowym.

Alergeny

Producenci zobligowani są do wyraźnego oznaczania alergenów. Robią to poprzez zmianę czcionki (podkreślenie, pogrubienie, kursywa) lub w osobnym spisie pod składem. Bardzo wrażliwe osoby powinny zwracać uwagę na wyrażenie Produkt może zawierać śladowe ilości…/W zakładzie przetwarzane są…, ponieważ w niektórych przypadkach nawet minimalna ilość danego składnika może wywołać reakcję alergiczną.

Wszystkie etykiety produktów spożywczych muszą być czytelne ( litery większe niż 1,2 mm) i trwałe. Obowiązkowe jest umieszczanie informacji o kraju pochodzenia żywności, dodatkowo w odniesieniu do mrożonych wyrobów mięsnych i produktów rybołówstwa muszą być umieszczone dane o obecności białek, o dodanej wodzie (>5 % wagi gotowego produktu), dacie zamrożenia oraz czy z połączonych kawałków.

Początkowo dokładne czytanie etykiet może wydłużyć czas zakupów. Warto jednak poświęcić chwilę, by wybrać bezpieczne i wartościowe produkty wysokiej jakości, które nie tylko Wy, ale również i cała rodzina zje ze smakiem.