Zdrowa kuchnia – kolory, a apetyt

kolorowe ciastka

Ulubiona potrawa to nie tylko smak. Równie ważny jest jej wygląd – to on zachęca nas do skosztowania dania. Kolory znajdujące się na talerzu jak najbardziej wpływają na apetyt i uczucie głodu. Jednak równie silnie na naszą podświadomość działają kolory pomieszczenia w którym posiłek jest spożywany.

Biel

Pierwsze żywieniowe skojarzenie to najczęściej nabiał, później pojawiają się warzywa jak czosnek, cebula czy kalafior. Produkty w tym kolorze działają chłodząco i kojąco. Dodatkowo zakończenie posiłku białym akcentem, nawet niewielkim objętościowo, potęguje uczucie sytości.

Żółć

Sam jej widok wywołuje u nas uczucie orzeźwienia. Dodatek żółtych warzyw do posiłku przykuwa wzrok i ożywia całą kompozycję sprawiając, że wygląda ona znacznie bardziej apetycznie. Większość ludzi na kolor żółty reaguje bardzo pozytywnie, dlatego przygotowanie posiłku oraz jego spożywanie jest przyjemniejsze  w kuchni z akcentami tej barwy.

Pomarańcz

Kolor lubiany przez restauratorów, ponieważ wzmaga łaknienie. Osoby przebywające w pomieszczeniu, w którym na ścianach znajduje się pomarańcz jedzą więcej niż normalnie. To nie jedyny działanie tej barwy. Pomarańcz dodaje energii oraz działa rozgrzewająco, co szczególnie przydaje się z chłodne, deszczowe lub śnieżne dni.

Czerwień

Podobnie jak wspomniany wyżej pomarańcz wpływa na pobudzenie apetytu. Kubkom smakowym wystarczy kilka małych kawałków warzyw lub owoców w tym kolorze, by „kiszki grały marsza”. Równocześnie połączenie czerwieni z żółcią znacznie potęguje ten efekt. W lokalach ta barwa bardzo często pojawia się na ścianach lub w postaci dodatków nadających wnętrzu charakteru. Jednak należy uważać ponieważ goście otoczeni z wszystkich stron intensywną czerwienią nie będą w stanie się skupić na jedzeniu czy rozmowie. W skrajnych przypadkach może to nawet działać drażniąco i wywołać nerwowe lub agresywne reakcje.

Niebieski

Chłodna barwa, która wycisza i uspokaja. W zależności od tonacji może sprawiać wrażenie świeżości i chłodu lub wprowadzać nastrój melancholii i znużenia. Oprócz zmian nastroju niebieska barwa wpływa na uczucie łaknienia, a właściwie na jego brak. Dlatego bardzo rzadko stosuje się ją w wystroju gastronomi, a jeśli już to w postaci dodatków kolorystycznych.  To co nie sprawdza się w gastronomii, może świetnie funkcjonować w domowej kuchni, szczególnie podczas odchudzania.

Fiolet

Najbardziej wpływa na na nas w intensywnej i nasyconej barwie, takiej jaką ma bakłażan, sprawiając wrażenie obfitości i nasycenia. Jeśli potrawa będzie zawierała nawet niewielkie ilości składnika w tym kolorze zjemy jej mnie, a i tak będziemy syci.  Ponownie można to wykorzystać podczas odchudzania.

Zieleń

Kojarzy się głównie z naturą, spokojem i świeżością. Dodatek świeżych ziół wpłynie na zwiększenie atrakcyjności wizualnej potrawy oraz skutecznie zachęci do jej zjedzenia. Na talerzu świetnie komponuje się z czerwonymi, fioletowymi i żółtymi produktami.

Kolor żywności, ścian, a nawet zastawy może kształtować samopoczucie i nastrój. Oczywiście te odczucia to bardzo indywidualna kwestia, ale dlaczego by nie sprawdzić tego na sobie? Sprawdź jak zareagujesz na posiłki podane na niebieskiej lub fioletowej zastawie lub czy danie z przewagą białych bądź żółtych składników przyniesie ochłodzenie w upalny dzień.