Zdrowa kuchnia – kuchnia 5 przemian

kuchnia pięciu przemian

Jest elementem tradycyjnej medycyny chińskiej. Filozofia kuchni 5 przemian opiera się na założeniu, że tak jak z naturze zmieniają się pory roku, tak samo w życiu i w gotowaniu należy żyć w harmonii z przemianami. Filozofia smaku według pięciu przemian nauczy cię jak starannie dobierać składniki dania i jak po mistrzowsku komponować je w najprostsze potrawy.

Żywioły i smaki

Jak sama nazwa wskazuje wyróżnia 5 smaków związanych z żywiołami. Każdy z z nich ma swój symbol i pełni określoną funkcję w organizmie. Smak słodki (Ziemia) wspomaga śledzionę, smak słony (woda) odpowiada nerkom, smak gorzki (ogień) wzmacnia serce, smak kwaśny (drzewo) reguluje pracę wątroby, a smak ostry (metal) usprawnia funkcjonowanie płuc. Każdy ze smaków korzystnie wpływa na funkcjonowanie danego narządu, ale w nadmiarze może go również osłabić dlatego w kuchni pięciu przemian najważniejsza jest harmonia i równowaga.

Podział produktów względem smaku

  • Smak słodki: groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja.
  • Smak słony: ryby morskie, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda.
  • Smak gorzki: orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, papryka słodka, tymianek, bazylia.
  • Smak kwaśny: kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino.
  • Smak ostry: ryż, cebula, czosnek, kalafior, papryka ostra.

Produkty zakazane w kuchni pięciu przemian to cukier, słodkie mleko, tłuszcze zwierzęce i  wędzone mięso.

Filozofia smaku, czyli jak gotować według filozofii 5 przemian?

Podstawową zasadą gotowania według przemian jest przestrzeganie kolejności dodawania składników. Każdy składnik ma rolę i jest przyporządkowany do danego żywiołu.

Kolejność żywiołów:

  • Drzewo,
  • Ogień
  • Ziemia,
  • Metal
  • Woda

Żywioły zataczają koło i następują po sobie zawsze w takiej samej kolejności, a co za tym idzie dodając do potrawy kolejne składniki nie można dowolnie dobierać momentu ich dodania. Z racji ciągłości przemian gotowanie można zacząć od innego żywiołu np. Metalu, ale wtedy kolejne dodawane składniki muszą symbolizować Wodę – Drzewo- Ogień itd. Składnik dodany jako ostatni będzie warunkował wpływ potrawy na pracę przypisanego mu narządu. Gdyby pod koniec gotowania okazało się, że potrawa potrzebuje doprawienia lub „czegoś” jej brakuje można dodać brakujący składnik, pod warunkiem ponownego dodania niewielkich ilości składników każdej z przemian, w kolejności ustalonej na początku gotowania. Nie należy pomijać żadnej z przemian, aby nie zaburzyć równowagi i harmonii dania.

Wiele osób uważa gotowanie według zasad 5 przemian za drogie, egzotyczne, czasochłonne i bardzo trudne. W rzeczywistości gotowanie nie jest ani trudniejsze, ani bardziej skomplikowane, ponieważ kuchnia ta opiera się na podstawowych, nieprzetworzonych i każdemu dobrze znanych produktach. Jedyną rzeczą, na którą należy zwrócić większą uwagę jest kolejność dodawania konkretnych składników, co z czasem robi się już automatycznie.

Powiązane tematy

kolorowe ciastka Zdrowa kuchnia – kolory, a apetyt 6 maja 2016
etykiety produktów Jak czytać etykiety produktów? 12 lutego 2016