Owocowe przetwory domowe

owocowe przetwory domowe

W zdrowej kuchni nie może zabraknąć własnoręcznie przygotowanych przetworów, choć obecnie nie ma takich, których nie dałoby się kupić w sklepie. Jednak nic nie zastąpi tych przygotowanych samodzielnie. Są one nie tylko lepsze w smaku ale i znacznie zdrowsze, pozbawione sztucznych barwników, słodzików czy innych substancji. 

Przetwory owocowe to świetnie znany sposób na zachowanie drogocennych, odżywczych właściwości. Ze względu na konsystencję dzielimy je na konfitury, zawierające kawałki owoców, dżemy w których odnajdziemy kawałki owoców i mus. Marmolada, tak samo jak powidła, nie zawiera całych kawałków owoców.

Powidła

By przyrządzić powidła należy przez kilka dni gotować drylowane owoce, aż staną się bardzo miękkie. Ich niewątpliwym plusem jest fakt, że nie dodaje się do nich cukru, co sprawia że są bardzo mało kaloryczne. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, to mają nieoceniony wpływ na regulację perystaltyki jelit.

Powidła najczęściej przygotowuje się ze śliwek, ale świetnie będą nadawać się również brzoskwinie, morele lub jabłka.

Konfitury

Pod względem kaloryczności konfitury znajdują się w zdecydowanej czołówce. Na 1 kg owoców przypada około 2 kg cukru. Warto pamiętać, że do konfitury nie dodajemy żadnych substancji konserwujących, poza cukrem. Syrop cukrowy można zastąpić zagęszczonym sokiem z winogron.

Dżemy

By uzyskać odpowiednią gęstość dżemu musimy użyć cukru, cukru żelującego lub pektyny. Dobry dżem to taki, który zawiera m.in 60% cukru. W przypadku dżemów niskosłodzonych, na 100 g cukru powinno przypadać mniej niż 40 g cukru. Cukier można zastąpić fruktozą lub ksylitolem.

Jedz lokalnie

Do przetworów najlepiej wykorzystywać sezonowe owoce z najbliższej okolicy. Nie powinny one rosnąć w pobliżu fabryk czy zakładów chemicznych. Wybieraj te świeże i nieuszkodzone, pochodzące z upraw ekologicznych.

W czym przygotowywać przetwory?

Owoce umyj bezpośrednio przed przygotowaniem. Jeśli nie musisz, nie krój ich ani nie obieraj. Noże i tarki powinny być wykonane ze stali nierdzewnej lub z plastiku, a naczynia ze szkła lub porcelany.

Słoje i butelki powinny zostać wcześniej wyjałowione, by nie dostały się do nich drobnoustroje.

Warto trochę czasu poświęcić naczyniom, których będziesz używać. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100°C i podgrzewaj w nim suche naczynia przez około 5 minut. Zamiast podgrzewania możesz je również wygotować. Naczynia wstaw do garnka z zimną wodą i gdy woda się zagotuje, gotuj przez kolejne 5-10 minut. By nie pękły, na dnie połóż ściereczkę.