Zdrowa Kuchnia – Domowy żurek

żurek

Polska kuchnia większości kojarzy się z ciężkostrawnymi i tłustymi potrawami, jednak na stołach naszych dziadków i pradziadków codziennością były warzywa i kasze a najczęściej jedzono zupy. Mięsa i inne rarytasy pojawiały się tylko od święta. Polska kuchnia jak najbardziej może być zdrową kuchnią.

Tradycyjny żurek na zakwasie z łatwością można samodzielnie przyrządzić w domu. Nawet początkujący amator gotowania sobie z tym poradzi, ponieważ większość „robi się sama”. Smak i zapach takiego żurku jest bez porównania lepszy niż tych sklepowych, nie wspominając już o możliwości kontroli tego co znajdzie się na naszych talerzach.

Składniki na zakwas:

  • 50 g mąki żytniej typ 2000 lub 150g płatków owsianych mielonych
  • ½ l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie:
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Zakwas można przygotować w dwóch wariantach. Ten z mąki żytniej będzie miał intensywniejszy i bardziej wyrazisty smak. Zakwas owsiany jest delikatniejszy w smaku i bardzo smakuje dzieciom.

Sposób przygotowania

Zakwas należy przygotowywać w szklanym opakowaniu ( słoik, butelka).

Do wybranego naczynia najpierw wsyp mąkę, a następnie dodaj czosnek, w całości lub pokrojony na mniejsze cząstki. Na koniec ostrożnie i powoli wlej wodę. Całość należy szybko i dokładnie wymieszać, tak aby mąka nie zdążyła zbić się w grudki.

Słoik zostaw w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu. Mieszankę na zakwas należy przemieszać dwukrotnie w ciągu dnia. Standardowy czas kiszenia to około 3-4 dni. Po upływie tego czasu najlepiej go spróbować i ocenić smak i stopień kwaśności. Jeżeli zakwas jest delikatny i mało kwaśny można zostawić go jeszcze na kolejny dzień, do otrzymania pożądanego smaku.

Gotowy zakwas powinien mieć barwę jasno kremową. Wtedy należy go przelać lub przecedzić do szklanej butelki i wstawić do lodówki. Zakwas można przechowywać w lodówce ok 2 tygodni.

Otrzymany zakwas to koncentrat, dlatego aby ugotować żurek należy rozcieńczyć go dwukrotnie.

Jak przyspieszyć kiszenie?

  • Dodatek piętki chleba żytniego lub razowego do mieszanki na zakwas skróci czas kiszenia do 2-3dni.
  • Podczas przygotowywania żurku zostaw niewielką ilość zakwasu. Potem możesz wykorzystać ją jako zaczyn do kolejnego kiszenia, dzięki czemu zakwas będzie gotowy w 2 dni.