Zdrowa kuchnia – grillowana cukinia i dynia z grilla

dynia

Sierpień i wrzesień to miesiące, w których często decydujemy się na grillowanie wraz ze znajomymi lub rodziną. Warto wrzucić na ruszt coś innego, niż mięso. Idealnie nadają się do tego dostępne w tym czasie dynia i cukinia. Wypróbuj nasze przepisy na przygotowanie tych warzyw.

Grillowana cukinia z fetą

Grillowana cukinia z fetą to propozycja posiłku o ciekawym smaku i łatwego do wykonania.

Potrzebne składniki to:

  • 2 cukinie,
  • 100 g sera feta,
  • zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Umyj cukinię i pokrój ją w plastry o grubości około 1 cm. Posyp pieprzem i solą z dwóch stron. Opiekaj warzywo na ruszcie dotąd, aż cukinia będzie miękka lub pojawią się na niej brązowe paski.

Kiedy cukinia będzie gotowa, zdejmij ją z grilla i polej oliwą. Następnie posyp plastry ziołami
i serem feta. Tę potrawę podawaj jeszcze ciepłą.

Marynowana cukinia z grilla

Dla wielbicieli wytrawnych smaków proponujemy marynowaną cukinię z grilla. Aby ją przygotować, potrzebne będą:

  • 1 średnia lub 2 niewielkie cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • sok z 2 cytryn,
  • 250 ml oliwy,
  • sól i pieprz.

Przygotuj wyparzony słoik.

Umyj cukinię i pokrój ją w cienkie, podłużne paski. Połóż je np. w misce i polej 3 łyżkami oliwy, a następnie posyp pieprzem i solą.

Połóż paski cukinii na grillu i opiekaj z obu stron, aż warzywo będzie miękkie. Po zgrillowaniu ułóż warzywo w misce z sokiem z cytryny. Pozostaw na kilkanaście minut, aby cukinia mogła nasiąknąć sokiem.

Pokrój czosnek w cienkie plastry. Włóż cukinię, czosnek oraz tymianek do słoika. Całość zalej oliwą tak, aby pokryła wszystkie składniki. Marynowana cukinia jest gotowa do spożycia po około 2-3 dniach. Powinno się ją przechowywać w lodówce i zjeść w przeciągu 3-4 tygodni.

Grillowana dynia z przyprawami

W sezonie na dynię warto spróbować tego smacznego i zdrowego warzywa z rusztu. Grillowana dynia z przyprawami to dobry pomysł np. na przekąskę na imprezie.

Przygotuj:

  • 1 dynię piżmową,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • sól i pieprz.

Umyj dynię i pokrój ją w plastry. Następnie wydrąż miąższ i plastry warzywa ponacinaj we wzór kratki.

Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj do niego sok z cytryny i przyprawy oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Posmaruj dynię tak powstałą marynatą i ułóż na grillu. Opiekaj z obu stron do miękkości.

Dynia z grilla na słodko

Dzieci i osoby lubiące słodkości będą zadowolone, jeśli na rodzinnym grillu podasz im dynię przygotowaną na słodko.

1 mała dynia z grilla na słodko nie obędzie się bez:

  • 1/4 brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki masła,
  • 1 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Umyj dynię, usuń z niej miąższ i pokrój warzywo na niezbyt cienkie plastry. Roztop masło, a potem polej nim dynię. Posyp plastry przyprawami i równomiernie rozprowadź je na dyni.

Połóż plastry dyni na folii aluminiowej i luźno zawiń warzywo w folię tak, aby sok miał gdzie odparować. Grilluj dynię do miękkości. Możesz ją podawać na ciepło lub zimno, np. z ciastem lub lodami. Bez dodatków także będzie smakowała wyśmienicie.