Zdrowa kuchnia – przepis na domowy chleb na zakwasie

Domowy chleb na zakwasie

Własnoręcznie upieczony chleb na zakwasie smakuje o wiele lepiej niż sklepowy. Dodatkowo masz pewność, że Ty i Twoja rodzina spożywacie produkt najwyższej jakości bez zbędnych dodatków i polepszaczy. Dodatkową korzyścią jest rozchodzący się po domu niesamowity aromat świeżego pieczywa.

Składniki na zakwas:

  • 200 g mąki żytniej
  • 200 ml wody
  • duży szklany słój

Przygotowanie zakwasu:

Do słoika dodaj 50 ml wody i 50 g mąki żytniej. Następnie zostaw całość na 12 godzin w ciepłym i ciemnym miejscu. Po upływie ustalonego czasu ponownie dodaj 50 ml wody i 50 g mąki żytniej. Dodawanie wody i mąki powtarzaj co 12 godzin, aż do wykorzystania odważonych ilości. Z podanej ilości składników powstanie 400 g zakwasu – 300 g zostanie przeznaczone na wypiek, a 100 g na pobudzenie kolejnego zakwasu.

Wykorzystując wcześniejszy zakwas można znacznie skrócić czas oczekiwania na kolejny. Wystarczy wtedy do odłożonych 100g dodawać po 100g mąki żytniej i 100 ml wody co 5 godzin.

Składniki na chleb:

  • 300 g zakwasu,
  • 200 g mąki żytniej,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki graham (można zastąpić mąką pszenną i otrębami w równych proporcjach) ,
  • 20 g mąki żurek (można zastąpić mąką żytnią i otrębami w równych proporcjach),
  • 120 ml wody,
  • 18 g drożdży,
  • 9 g soli,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżka czarnuszki,
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Wodę podziel po połowie na dwie szklanki. Do pierwszej dodaj drożdże, cukier i ewentualnie łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce.

W drugiej rozpuść sól. Nie należy dodawać jej do cista w formie krystalicznej, ponieważ może uszkodzić komórki drożdży, efektem czego będzie słabo wyrośnięty i mało puszysty chleb.

W sporej misce wymieszaj mąki z siemieniem i czarnuszką, dodaj zakwas i zaczyn drożdżowy, a na koniec rozpuszczoną sól.

Ciasto wyrabiaj przy pomocy miksera lub robota kuchennego. Wybierz spiralne widełki lub specjalny hak do ciasta. Ustaw wolne obroty i stopniowo je zwiększaj. Ciasto powinno być wyrobione w  około 10 minut.

Wyrobione ciasto przełóż do foremki, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żytni chleb najlepiej wyrasta w 37st. Celsjusza. Pod koniec czasu wyrastania nagrzej piekarnik do 230 st. Celsjusza wraz z naczyniem wypełnionym wodą. Jeśli posiadasz piekarnik z funkcją pary wlej wodę w odpowiednie miejsce. Po upływie wyznaczonego czasu na wyrastanie ustaw grzanie od dołu i piecz bochenek przez 35 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni, włącz termoobieg i piecz jeszcze przez 25 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia przełącz piekarnik na grzanie od góry. Dzięki parze chlebek będzie miał miękki i lekko wilgotny miąższ oraz ładnie przypieczoną skórkę.